Delovne navade odpirajo marsikatera vrata uspeha

list V: Vse za šolo Na:

Z vsako usvojeno koristno rutino je otrok bliže samostojnosti.

Šolsko in delovno okolje od nas pričakuje dobre organizacijske sposobnosti. Te se nanašajo predvsem na zmožnost ohranjanja osredotočenosti med aktivnostjo, načrtovanje korakov dela, njihovo ustrezno prioritetno razporeditev in realizacijo.

Otroku jih lahko pomagamo razviti preko vključevanja v vsakodnevna opravila. To je namreč priložnost, da pridobi delovne navade oz. koristne oblike vedenja, ki posredno zagotavljajo zgoraj našteto.

V skrb za dom, lastne predmete in drugo lahko vpeljemo že zelo majhnega otroka. Ne glede na to, če gre za uvajanje v opravila malčka ali najstnika, je smiselno začeti z majhnimi koraki, ki upoštevajo njegove psihofizične zmožnosti. Sprva mu je smiselno nuditi oporo, demonstracijo in se postopoma iz te vloge umakniti. 

Pomembno noto v sebi skriva tudi nagrada – pohvala, pa naj gre za nekoga, ki pri tem potrebuje še pomoč ali ne. Ne smemo pozabiti nanjo in naj ne bo površinska! Zaželeno je, da obsega opis korakov dela, ki jih je otrok izvedel. To bo dalo težo temu, kar je opravil in rodilo motivacijo za nadaljnje sodelovanje. 

Z vključitvijo v gospodinjska opravila otrok krepi vztrajnost, doslednost, potrpežljivost in pomembne osebnostne lastnosti, kot je timska naravnanost. S tem, ko si zadolžitve delimo, se uči, kako sodelovati. Slednje je podpora temu, da postane kooperativen sošolec, kasneje pa dober sodelavec in partner. 

Koristno je, da je vpetost v domače delo kontinuirano, saj le z vajo določena aktivnost lahko postane navada – delovna, higienska ali katerakoli druga. S ponovitvami bo možno opaziti, da je otrok tudi vse bolj natančen. Prakticiranje je pot do uspeha; potrebne so priložnosti, da se veščina razvije. 

Da vam prikrajšam čas tuhtanja, kako bi z opisanim začeli ali ga nadgradili, dodajam 4 povezave do interaktivnih koles. V njih so po starostnih razponih razporejena hišna opravila, ki so po mojem mnenju za navedena obdobja primerna:

S klikom na kolo se izpiše aktualna naloga, ki jo otrok izpelje. Po želji jo lahko iz kroga nato odstranite ali ohranite. Z vsakim novim klikom na povezavo dostopate do osnovne verzije. 

Kljub zabavni interaktivni podpori verjamem, da se bo podmladek kdaj želel izogniti svojemu prispevku v skupnost. Opozorite ga lahko, da z deljenjem opravil pridobimo več preostalega skupnega časa (na primer za izlet, obisk kina, parka …) ali hitrejšo pot do cilja (prej večerjamo, če pomagajo). Uporabite lahko tudi trik, da pogoje za delo pripravite (priklopite sesalec, likalnik …), ste uvodoma pri njem prisotni in se nato umaknite. Včasih je potreben le razbremenilen začetni pogon 'pedala', da kolo dela lažje steče. 

Otroci s posebnimi potrebami bodo morda potrebovali več opore, prilagoditve in ponavljajoče učne priložnosti, a vredno je poskusiti. Interaktivna kolesa lahko uporabite v skladu z njihovimi sposobnostmi in ne dejansko starostjo. 

Z vsako usvojeno koristno rutino je otrok bliže samostojnosti. 

Tjaša Islamčević Lešnik, prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike

Komentarji

Ni komentarjev!

Napiši svoje mnenje

Nedelja Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota Januar Februar Marec April Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December
close Moja košarica

New Account Register

Že imate račun?
Prijavite se Ali Ponastavi geslo