Nujne »gremo v šolo« šolske potrebščine

list V: Vse za šolo Na:

Nasvete za nakup šolskih potrebščin iz svojih izkušenj piše mamica bodočega prvošolca.

Res je težko verjeti, da je že čas, da razmišljamo o tem, da se naši otroci vračajo v šolske klopi oziroma bodo nekateri tja sedli prvič. Druga polovica avgusta bo minila, kot bi trenil, in 1. september bo hitro tukaj, zato si vsi želimo biti pripravljeni na ta pomemben dan.

Z veseljem sem izkoristila možnost naročanja vseh šolskih potrebščin preko spletne strani www.go2school.com. Naročilo je bilo preprosto, hitro in enostavno. Prav tako, pa smo naročeno prejeli v roku par dni od oddanega naročila. 

Po pogovoru z nekaterimi prijateljicami, ki so naročale potrebščine drugje, sem bila presenečena, ker so nekatere na naročeno čakale tudi več kot dva tedna. Jaz imam stvari raje pripravljene malo prej, kot da to urejam zadnji trenutek, ker smo starši kljub vsem seznamom, ki jih dobimo v šolah, vendarle kdaj rahlo zmedeni pri tem, kaj je potrebno, kaj še dodatno kupiti in kaj bo tisto, da nam bo olajšalo šolsko leto – otrokom in tudi nam, staršem. 

Ob vsej tej količini se hitro zgodi, da pozabimo na stvar ali dve.  In je potem lažje, če to uredimo malo prej, pa je potem še čas, da v miru pripravimo manjkajoče. Pri nas je to recimo šilček za barvice in svinčnike ter lonček za likovno ustvarjanje, haha. 

Za vse tiste starše, katerih otroci gredo letos prvič v šolo, bo spodnji seznam, upam, koristen, za vse tiste, ki ste v to že dodobra vpeljani, pa najbrž malo manj, saj že imate izkušnje na tem področju.

Gremo v šolo - OSNOVNO

STEKLENICA/FLAŠKA ZA VODO. Ne vem, koliko so drugi otroci navajeni na to, ampak glede na vse ukrepe, ki nas spet čakajo jeseni/pozimi, se mi zdi res super, da ima otrok svojo flašo za vodo. Otroci se velikokrat med igro ali v šoli popolnoma zamotijo z aktivnostmi in pozabijo na hidracijo, v kolikor bodo imeli svojo flaško, se bodo na to hitreje spomnili. Vsaj upam!

OBLAČILA ZA ŠOLO, DODATKI IN ČEVLJI. Vemo, kakšna je tukaj situacija – starši si želimo čim lepša oblačila in obutev, otrokom pa je pomembno le, da so udobna, če je na njih še kakšen super junak, je pa sploh super.

ŠOLSKI COPATI. Dobro je, da izberemo takšne copate, ki so udobni in trpežni, torej predlagam – preverjene. Ne vem, kako je pri vas, ampak moj otrok je določene copatke uničil že v dveh mesecih.

KOTIČEK ZA UČENJE DOMA. To velja predvsem za tiste, ki gredo v šolo prvič. Zdi se mi pomembno, da že v času počitnic preverimo, ali se otrok v svojem delovnem kotičku dobro počuti, in ne toliko, da je všeč nam staršem. Najpomembneje je, da otrok tam uživa. Za vse je veliko lažje, če smo organizirani in tudi otroci tako vedo, kje je njihov prostor za opravljanje domačih nalog.  Stvari potem ne ležijo po stanovanju, jih ne iščemo in tudi otrokom bo veliko lažje, če so na določen prostor že navajeni.

Gremo v šolo – ŠOLSKE POTREBŠČINE 

ŠOLSKA TORBA oz. NAHRBTNIK. Torbo otroci z navdušenjem izbirajo – o tem sem že pisala, najpomembneje pri izbiri pa je, da šolska torba ni prevelika/premajhna za otroka. Pomembno: nekatere torbe imajo ločen zunanji predal za flaško za vodo. Če pride do tega, da steklenička ni dovolj dobro zaprta ali poči, voda izteče iz tega predala, ne da bi namočila še zvezke in ostale stvari v torbi.

VREČKA ZA COPATE in VREČKA ZA LIKOVNI POUK. Priporočam, da izberete dva različna motiva. Prijateljičin sin je lansko šolsko leto šel k telovadbi z vodenimi barvicami.

PERESNICA. Tukaj sem bila malo v dvomih, saj sama nikoli nisem z veseljem uporabljala večplastne peresnice z dvema zadrgama, saj je bila zelo debela in je zavzela veliko prostora. Po posvetu s prijateljicami, ki imajo že nekaj več izkušenj na tem področju, sem se odločila in naročila dve peresnici. V eno bova z Jašo zložila flomastre, v drugo pa svinčnike, barvice, radirko in škarje. Pa šilček seveda, ki ga moramo še kupiti. Dobro je, da smo pozorni na prostornost peresnice.

FLOMASTRI. Najbolje je, da izberemo obojestranske, saj pri likovnem pouku včasih potrebujejo debelejše ali tanjše črte. Mi smo izbrali kar klasiko Jolly.

BARVICE. Tudi pri barvicah smo se držali preverjene kakovosti in izbrali barvice Jolly, te so večne. Izbrala sem model Supersticks Delta, ki so zaradi ergonomske trirobe oblike še posebno primerne za otroške dlani. Prav tako sem za doma naročila še barvice znamke Stabilo, ki so sicer v osnovi namenjene levičarjem, vendar so zelo kvalitetne. Imajo protizdrsno površino in otrokom omogočajo, da prsti dobijo idealen položaj.

OVITKI/FOLIJA. Ovijanje s folijo je veliko težje kot le nameščanje plastičnih ovitkov, vendar so mi vsi svetovali, naj raje izberem to opcijo, ker je veliko bolj obstojna. Izbrala sem samolepilno folijo, eno v kosih, drugo v roli. Ta v kosih se mi zdi veliko bolj priročna.

RAVNILA, RADIRKE, ŠKARJE IN VSI OSTALI PRIPOMOČKI. Izbira je velika in vsak lahko najde nekaj po svojem okusu. Bodimo pozorni le pri izbiri škarij – te naj bodo primerno velike, dovolj ostre in z zaobljenimi konicami. Pozorni bodimo, v kateri roki otrok drži škarje, saj je levičarju skoraj nemogoče rezati s škarjami za desničarje in obratno.

OZNAČEVANJE. Ne pozabite in označite vse, kar se da. VSE! Velikokrat slišim, da še otroci iz višjih razredov ne vedo, katere stvari so njihove in katere ne.

Sama sem nekaj časa odlašala z nakupom vseh potrebščin, ker mi je to stresen korak, sploh zdaj, ko se dogaja prvič. Je pa dober občutek, ko veš, da si pripravljen, vidiš, da se otrok veseli šole, da si z veseljem pripravlja stvari. Kadar se neko obdobje zaključi, je vedno težko, vendar je pomembno, da otrokom pokažemo, da jim zaupamo, da to zmorejo in da se tudi mi veselimo njihovega napredka, novih znanj. Seveda se mi poraja ogromno vprašanj, ali bomo zmogli, ali bomo kos vsem izzivom, ali bomo uspešno usklajevali nove obveznosti ... Zavedam se, da ne bo lahko, je pa to naša naloga in šola je prvi korak k temu, da naše majhne otroke spustimo v svet.

Otroci bodo zmogli, mi, starši, pa se bomo tudi potrudili, da bo šlo čim lažje!

Zdaj pa le še uživajmo preostanek počitnic, september bo še prehitro tukaj!

Se beremo!

Nuša

Komentarji

Ni komentarjev!

Napiši svoje mnenje

Nedelja Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota Januar Februar Marec April Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December
close Shopping Cart

New Account Register

Že imate račun?
Prijavite se Ali Ponastavi geslo