Orientacija v prostoru je nepogrešljivi del pouka

list V: Nasveti za šolo Na:

Kaj otroku pomaga, da je orientiran v šolskem prostoru in kako ga lahko pri tem dodatno podpremo?

Usvajanje orientacije v prostoru je dolgotrajen proces, ki se ne zgodi čez noč. Zanj so potrebne številne izkušnje. Pot, da bo otrok enkrat v njej suveren tudi v šolskem prostoru, se začne z zavedanjem lastnega telesa. Torej s spoznanjem njegovih ravnin in tega, da se deli telesa nahajajo v njih. Grobo rečno zgoraj, spodaj, levo, desno, spredaj in zadaj, v določeni oddaljenosti ter z nekaterimi možnostmi sodelovanja. 

Nato s spoznavanjem okolja pridobiva znanje, da je tudi v prostoru lahko nekaj pred njim, za njim, nad njimi, pod njimi, levo ali desno. Tukaj prav tako usvaja koncept smeri gibanja, razdalje, lokacije, prostorske odnose z drugimi objekti glede na sebe in med njimi. Raziskovanje okolice je torej tisto, ki ga pri tem podpira. Zato je priporočljivo, da iz nje odstranimo nevarne predmete in ga otroku omogočimo. 

Ko malček postaja vse bolj spreten v svojih gibih in motorično načrtuje določene aktivnosti, so na razpolago številne dejavnosti, ki nudijo nadgradnjo naštetega. Ena izmed njih je igra s kockami. V njej mora uporabiti znanje o svojem telesu (manevrih, ki jih je najbolj učinkovito uporabiti), hkrati pa utrjuje zakonitosti prostora, ki jih je spoznal. Nekaj postavi spodaj, drugo na, tretje ob itd., da nastane konstrukcija.

Stopničko višje v razvoju prostorske orientacije predstavlja iznajdljivost v širši okolici. Predšolca ali prvošolčka lahko učimo z usmerjanjem, da si na sprehodu skuša zapomniti točke, s pomočjo katerih se bo lahko po isti poti vrnil domov. Smiselno je, da pričnemo s krajšimi razdaljami in nato daljšimi. Slednje prepoznave mu bodo v šoli koristile, da si bo v novem prostoru znal izbrati orientacijska pomagala in se iz stranišča ustrezno vrniti v razred ali iz igrišča v garderobo.

Zavedanje sebe in orientiranje v prostoru sta temelja za orientacijo na drugem in na poskvi. Tudi na tem področju obstajajo igre, ki jo lahko dodatno krepijo: reševanje labirintov na listu, povezovanje pik, sestavljanje sestavljank in podobno. 

Orientacijo na ploskvi tekom pouka zahtevajo branje, zapisovanje, računanje in številne druge naloge. Če ima šolar pri njej težave in se stežka orientira v berilu ali knjigi, lahko kot pomagalo med branjem uporabi zastiranje nepomembnega besedila oz. postopno odkrivanje branega. Po zgledu:

Če se težko ustrezno orientiranja pri zapisu, mu lahko pomagamo z barvnimi oznakami v zvezku, ki označujejo, na kateri strani vrstice mora začeti in kje je mesto za naslov. 

Izpuščanje vrstic je priporočljivo za tiste z okornejšo in večjo pisavo, da je celoten zapis bolj čitljiv.

Pri matematiki so lahko učencu s težavami na področju prostorske orientacije v pomoč jasne, kontrastne mreže, da števila vanje ustrezno zapiše ali podpiše. Tudi potem, ko postane v njihovi rabi suveren, pa ga lahko ponovno pestijo izzivi pri orientiranju v postopku. Izkazuje se mi, da je za te posameznike velik izziv pisno množenje z večmestnimi števili, sploh ko je to zanje nova snov.

Da bi vaš otrok tovrstno oviro lažje prešel, delim mrežo, ki mu osvojitev strategije olajša. Dodajam tudi video njene rabe.  

Dostop do posnetka je NA TEJ POVEZAVI.

Mreža za tisk (kliknite na sliko in shranite PDF datoteko): 

Zgled rabe:

Prijetno uporabo vam želim, 

Tjaša Islamčević Lešnik, prof. specialne in rehabilitacijske pedagogike

Komentarji

Ni komentarjev!

Napiši svoje mnenje

Nedelja Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota Januar Februar Marec April Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December
close Shopping Cart

New Account Register

Že imate račun?
Prijavite se Ali Ponastavi geslo